وقتی با دید زیبا شناسی به قرآن مجید این کتاب آسمانی نگاه می کنیم، به جلوههای ویژه ای از این دریای شگرف الهی دست پیدا می کنیم.
شاید دانشمندان اهل هنر و روانشناسان بزرگ که درمورد رنگها و راز رنگها مطالعات بیشتری دارند بهتر مطالب زیبای قرآن در مورد رنگها را درک کنند. درچند آیه از این کتاب آسمانی به زیبایی از رنگها سخن به میان آمده است.
(قالُوا ادْعُ لَنا رَبَّكَ یُبَیِّنْ لَنا ما لَوْنُها قالَ إِنَّهُ یَقُولُ إِنَّها بَقَرَةٌ صَفْراءُ فاقِعٌ لَوْنُها تَسُرُّ النَّاظِرینَ)
گفتند:
«از پروردگار خود بخواه كه براى ما روشن سازد رنگ آن چگونه باشد؟ «گفت: خداوند مىگوید: «گاوى باشد زرد یك دست، كه رنگ آن، بینندگان را شاد و مسرور سازد.» (بقره:69)
در این آیه شریف قوم بنی اسرائیل از خداوند تبارک و تعالی می خواهند که چه گا وی را بکشند که خداوند عزیز می فرما ید:گاوی که به رنگ زرد باشد. این که چه عاملی باعث شده خداوند عزیز برروی رنگ زرد تاکید داشته باشد جای ورود اهل هنرو روانشناسان در مورد روانشناسی رنگها خالی از لطف نیست.
درخصوص تاثیر رنگ زرد گفته شده که از جمله رنگهای گرم به حساب می آید که موجبات مثبت گرایی و خلاقیت و امید واری و خوش بینی می شود.
درخصوص اشاره به رنگ آیات دیگری هم دراین مورد وجود دارد از جمله:
(أَ لَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَخْرَجْنا بِهِ ثَمَراتٍ مُخْتَلِفاً أَلْوانُها وَ مِنَ الْجِبالِ جُدَدٌ بیضٌ وَ حُمْرٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوانُها وَ غَرابیبُ سُودٌ (فاطر :27)وَ مِنَ النَّاسِ وَ الدَّوَابِّ وَ الْأَنْعامِ مُخْتَلِفٌ أَلْوانُهُ كَذلِكَ إِنَّما یَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ إِنَّ اللَّهَ عَزیزٌ غَفُورٌ) (فاطر :28)
آیا ندیدى خداوند از آسمان آبى فرو فرستاد كه بوسیله آن میوههایى رنگارنگ (از زمین) خارج ساختیم و از كوهها نیز (به لطف پروردگار) جادههایى آفریده شده سفید و سرخ و به رنگهاى مختلف و گاه به رنگ كاملًا سیاه! (فاطر :27)
و از انسانها و جنبندگان و چهارپایان انواعى با رنگهاى مختلف، (آرى) حقیقت چنین است: از میان بندگان خدا، تنها دانشمندان از او مىترسند خداوند عزیز و غفور است! (فاطر :28)
تنوع رنگها که درنعمتهای مختلف به چشم می خورد، نشان دهنده ی تاثیرات شگرف این رنگها درافراد و جذابیت این رنگها می باشد که خداوند تبارک و تعالی برای استفاده و لذت بندگان از این رنگها استفاده نموده است.
.با توجه به جایگاه ویژه رنگها درروانشناسی به این مطلب مهم پی می بریم که استفاده از این رنگها بی حکمت نیست . ولی سوالی که مطرح می شوداین است که حکمت خداوند در استفاده از این رنگها چه چیزی بوده است؟
آیا بدون حکمت و باری به هرجهت از این رنگها استفاده کرده ، یا این که هدف صرفاً لذت بردن و سیراب کردن غریزه لذت طلبی افراد بود؟
هدف از این همه زیبایی و تنوع رنگها چه چیزی بوده است ؟
در این مقاله فعلاًبه دنبال سوال دیگر هستیم ولی به طور خلاصه باید عرض کنم هدف از خلقت این همه زیبایی و طراوت رهنمود شدن به سوی خالق این زیبایی ها و رنگها بوده ولی یک چشم زیبا بین لازم است تا از این زیبایی ها به خالق زیبایی ها برسد و در این زیبایی ها توقف نکند .
همان طوری که درآیات به گوشه های کوچکی از زیبایی رنگها درکلام الهی اشاره کردیم حال سوال دیگری هم به ذهن می رسد که خداوندی که خود خالق این همه رنگهای زیبا وقشنگ است رنگهایی که از روی حکمت و علم وهدف خلق شده اند این خداوند خالق زیبایی چه رنگی را بیشتر از همه رنگها دوست دارد و درکلام خود به آن اشاره کرده اصلاً خداوند جمیل ،که یحب الجمال است (خداوند زیبایی که زیبایی را دوست دارد ) رنگ خاصی را می پسندد؟
زیبا ترین رنگ:
(صِبْغَةَ اللَّهِ وَ مَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَةً وَ نَحْنُ لَهُ عابِدُونَ)
[رنگ خدایى (بپذیرید! رنگ ایمان و توحید و اسلام) و چه رنگى از رنگ خدایى بهتر است؟! و ما تنها او را عبادت مىكنیم]. (بقره :138)
با توجه به این آیه شریف که از جمله زیباترین آیات کلام الهی می باشد به بالاترین رنگها و زیباترین رنگها آشنا می شویم بله رنگها صرفاً خلاصه در 24 رنگ معروف و معدود به چند رنگی که مابرروی اجسام شاهد هستیم نیست، یکی از زیبا ترین این رنگها رنگ خدایی است.
رنگ خدایی رنگی است که برروی جسم و روح تاثیر می گذارد و اثر رنگ آمیزی آن روح و جسم افراد را زیبا می کند، رنگی که با خود هوی و هوس را به همراه ندارد، رنگی که سیاهی و سفیدی زردی و سبزی به پای آن نمی رسد رنگی که نژاد پرستی در آن معنایی ندارد رنگی که با خود گویای محبت خدا و خالی از محبت دنیا است، رنگی که برای انسانیت و آدمیت و ادب ارزش قائل است .رنگی که به همراه خود انفاق و ایثار و گذشت و فتوت و مرود را رنگ آمیزی می کند رنگی که با توحید و اخلاص معنا پیدا می کند.
نظرات شما عزیزان: