«مارک فیتزپاتریک» کارشناس برجسته مسایل هستهای بامداد پنجشنبه در یادداشتی با اشاره به توییت «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در روز ۹ مه همزمان با دومین سالروز خروج واشنگتن از برجام مبنی بر اینکه خروج از برجام باعث شده مردم آمریکا ایمنتر و خاورمیانه صلحآمیزتر باشد، نوشت: هر طوری که نگاه کنیم این ادعا به طور قابل اثباتی نادرست و واقعیت کاملا عکس آن است.
فیتزپاتریک در این یادداشت که در تارنمای «موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی» (International Institute for Strategic Studies) منتشر شده، به سه بعد هستهای، صلح منطقهای و بعد اقتصادی تصمیم دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا برای خروج از برجام در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ اشاره کرد و افزود که در بخش هستهای این اقدام باعث شد که به رغم تصور دولت ترامپ، ایران پایبندی به همه محدودیتهای هستهای ناشی از برجام را کنار بگذارد.
وی ادامه داد: مقامهای دولت ترامپ اعتقاد داشتند که میتوانند توافق هستهای را نقض کنند اما ایران همچنان به آن پایبند بماند. اما توقف پایبندی ایران به این محدودیتها، به این معنا است که مدتزمان لازم برای رسیدن به سلاح هستهای برای تهران از یک سال به شش ماه کاهش یافته است.
مدیر پیشین موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی در عین حال نوشت: [اما] ایران هنوز به طور کامل از برجام خارج نشده و همچنان به بازرسیهای پیشرفته و مشارکت در مکانیسم نظارت متعهد است و گفته است که در صورت بهرهمندی از منافع اقتصادی توافق هستهای، اعمال محدودیتهای توافق را از سر میگیرد.
در بعد صلح منطقهای، فیتزپاتریک نوشت که منطقه غرب آسیا نه تنها از زمان حضور آمریکا در توافق هستهای امنتر نیست، بلکه حملات علیه نیروهای آمریکایی در منطقه بیشتر شده که نتیجه آن ناامنی برای مردم ایالات متحده و مردم این منطقه است.
این کارشناس مسایل هستهای درباره بعد اقتصادی خروج از برجام افزود: فشار اقتصادی علیه ایران که باعث کاهش صادرات نفت و افت رشد اقتصادی این کشور شده و همچنین درخواست بیسابقه ایران از صندوق بینالملل پول برای وام ۵ میلیاردی جهت مقابله با کرونا را بینتیجه گذاشته، تنها چیزی است که ترامپ و اطرافیانش میتوانند از آن به عنوان پیروزی تاکتیکی یاد کنند؛ اما آیا ایران تحت فشار باعث امن شدن آمریکا و صلح منطقهای میشود؟ این امر از منطق به دور است.
وی با اشاره به نظریه خیالی استراتژیستهای دولت ترامپ درباره جایگزین برای نظام جمهوری اسلامی در ایران و جنگ با این کشور ادامه داد: کسانی مثل «جان بولتون» مشاور پیشین امنیت ملی و «رودی جولیانی» وکیل ترامپ فکر میکنند که "مجاهدین خلق" (منافقین) میتواند جایگزین جمهوری اسلامی شود؛ اما این گروه نه دموکراتیک است نه صلحجو. آنها سابقه تروریسم دارند و در میان مردم ایران از هیچ حمایت برخوردار نیستند.
به نوشته فیتزپاتریک، مخالفان افراطی ایران گمان میکنند که اقتصاد ایران در آستانه سقوط است و این حرف را دو سال است که تکرار میکنند. اما ایرانیان تحت تحریمهای سخت مقاوم شدهاند و نهادهای حکومتی این کشور همچنان مستحکم و در کنترل نظام هستند.
وی در ادامه یادداشت خود نوشت: نظریه دیگر که ظاهرا دقیقتر اما به همان اندازه اشتباه است، این است که برخی سیاستمداران آمریکا فکر میکنند جنگ با ایران دیر یا زود روی خواهد داد، پس بهتر است از هماکنون ایران را به هر روش ممکن ضعیف کنیم. اما مغالطه این استدلال این است که ممکن است جنگ با ایران یک احتمال گریزناپذیر باشد، اما اقدام کردن براساس چنین احتمالی میتواند منجر به تحقق خودانگیخته یک پیشبینی شود.
فیتزپاتریک در پایان نوشت: اختلافات میان ایران و آمریکا از طریق دیپلماسی، ایجاد ائتلاف و بازدارندگی قابل حل است، اما اینکه بگویند آمریکا به خاطر خروج از برجام امنتر شده و خاورمیانه صلحآمیزتر است، تبلیغاتی دروغین بیش نیست. خروج از برجام یک اشتباه فاحش سیاست خارجی بود.
نظرات شما عزیزان: