عایشه(رض) روایت کرده است: رسول خدا(ص) در واپسین لحظات زندگی، فاطمه(س) را نزد خویش فراخواند و رازی را با او در میان نهاد، فاطمه(س) گریست. چند لحظه بعد دوباره فاطمه را فرا خواند و راز نهان دیگری را نیز با ایشان در میان گذاشت، این جا فاطمه خندید. عایشه میفرماید که علت را جویا شدم؛ فاطمه(س) فرمود: «در مرحله اول، رسولالله(ص) خبر از رحلت خود داد، من گریستم. در مرحلهی بعد، به من مژده داد که من نخستین فرد از خاندان او هستم که به او خواهم پیوست، شادمانی کردم. (مسند احمد؛ صحیح بخاری؛ مغازی واقدی و الطبقات الکبری)
ام سلمه(رض) میفرماید پیامبر خدا(ص) فرمود: «اگر علی آفریده نمیشد، کفوی برای فاطمه یافت نمیشد.» (ینابیع الموده، صص ۲۸۰-۲۹۸)
عایشه(رض) میگوید: «شخصی را در سیما، گفتار، کردار، برخاستن و نشستن، شبیهتر از فاطمه(س) به رسول خدا(ص) ندیدم. آنگاه که بر پدر خود رسول خدا(ص) وارد میشد، رسول خدا(ص) احترام میکرد. از جای خود بر میخاست، فاطمه را میبوسید و در جای خود مینشاند.» (سنن ترمذی و الطبقات الکبری)
ترمذی، به سند حسن غریب از عایشه(رض) روایت کرده است، وقتی از وی پرسیدند: «چه کسی نزد رسول خدا(ص) محبوبتر بود؟ فرمود: فاطمه(س). پرسیدند: از مردان؟ فرمود: شوهرش تا آنجا که من میدانم، او مردی است که پیوسته در روزه و نماز است.» (صحیح ترمذی، ج ۲، ص ۴۷۵؛ ریاض النضرة، ج ۲، ص ۲۱۳)
ترمذی نیز از عایشه(رض) روایت کرده است که گفت: فاطمه(س) محبوبترین بانوان، نزد رسول خدا(ص) و شویش علی(رض) محبوبترین مردان در نزد پیامبر(ص) بود.» (ینابیع الموده، ص ۳۴۲؛ تاریخ دمشق، ص ۱۶۲؛ کنزالعمال، ص ۱۲۷؛ الثمانیه، ص ۳۱۰؛ مرآة المومنین، ص ۳۰؛ ربیع الابرار، ص ۸۱۱؛ تاریخ جرجان، ص ۲۱۸؛ احقاق الحق، ص ۱۶۷)
پیامبر مکرم اسلام(ص) میفرماید: «هر گاه که شوق بهشت در دلم پیدا میشود، گلوی فاطمه را میبوسم.» (فضائل الخمسه، ص ۱۲۷) همچنین پیامبر مکرم(ص) میفرماید: «نخستین کسی که در بهشت بر من وارد میشود، فاطمه است.» (کنزالعمال و المیزان الاعتدال)
پیامبر اکرم(ص) در بیماری و وفاتش، هنگامی که بیتابی فاطمه را مشاهده کرد، فرمود: «ای فاطمه! آیا راضی نیستی که تو برترین بانوی زنان جهان، بانوی زنان این امت و بانوی زنان باایمان باشی؟» (مستدرک الصحیحین، ص ۱۵۶) رسول خدا(ص) به اصحاب نیز فرموده است: «بدانید که فاطمه، بانوی تمام زنان در قیامت است.» (حلیةالاولیاء، ص ۱۴۲)
ابن عباس میگوید که پیغمبر(ص) فاطمه(س) را زیاد میبوسید، روزی عایشه عرض کرد: شما فاطمه را زیاد میبوسید؟ رسول خدا(ص) فرمود: این کار دلیلی دارد؛ در شب معراج، هنگامی که جبرئیل مرا وارد بهشت کرد؛ از تمام میوههای بهشتی به من داد و از عصاره آنها، نطفه فاطمه در رحم خدیجه منعقد شد. هنگامی که مشتاق آن میوههای بهشتی میشوم، فاطمه را میبوسم و از بوی او، بوی تمام آن میوهها را که در آن شب خوردم، استشمام میکنم. (ذخائر العقبی، ص ۳۶)
همچنین پیامبر(ص) فرمود: «جبرئیل سیبی از بهشت برای من آورد و خوردم و نطفه فاطمه از آن منعقد شد.» (همان، ص ۴۴ و سیوطی، در المنثور، تفسیر اسراء، آیه ۱)
در کتابهای حدیث آمده است که رسول خدا(ص) به حضرت فاطمه(س) فرمود: «خداوند با خشم تو، خشمگین و با رضای تو، راضی میشود.» (مستدرک الصحیحین، ص ۱۵۲؛ ابن حجر در الاصابة و ابن اثیر در اسدالغابة)
در صحیح بخاری نیز آمده است که پیغمبر اکرم(ص) فرمود: «فاطمه، پاره وجود من است. هر کس او را به خشم آورد، مرا به خشم آورده است.» (صحیح بخاری، کتاب: بدأ الخلق باب مناقب قرابه رسول الله و خصائص نسائی)
در صحیح ترمذی هم از حضرت رسول(ص) نقل میشود: «فاطمه، پارهای از وجود من است. آنچه او را آزار میدهد، مرا آزار میدهد و آنچه او را به زحمت میافکند، مرا به زحمت میافکند.» (صحیح ترمذی، ص ۳۱۹؛ فیض القدیر؛ کنزالعمال؛ مسند احمد و صحیح ابی داوود) و نیز ایشان میفرماید: «نخستین شخصی که وارد بهشت میشود، فاطمه است. او میان این امت، مانند مریم میان بنی اسرائیل است.» (کنزالعمال، ص ۲۱۹)
در حدیث دیگری، عایشه(رض) از آن حضرت(ص) روایت میکند: «هنگامی که روز قیامت برپا شود، منادی صدا میزند: ای مردم! سرهای خود را به زیر افکنید تا فاطمه، دختر محمد بگذرد.» (تاریخ بغداد، ص ۱۴۱) در حدیث دیگری نیز پس از ذکر همین معنا آمده است: «فاطمه(س) با هفتاد هزار حورالعین، به سرعت برق از آنجا عبور میکند و به سوی بهشت میشتابد.» (کنز العمال، ص ۲۱۸)
در حدیثی از رسول خدا(ص) میخوانیم: «در آن شب که مرا به معراج بردند، دیدم این جملهها، بر در بهشت نوشته شده است: خداوندی جز خدای یگانه نیست، محمد، رسول خدا و علی، محبوب پروردگار است. حسن و حسین برگزیدگان خدایند و فاطمه، منتخب خداوند است.» (تاریخ بغداد، ص ۲۵۹)
در حدیثی در ذخائرالعقبی آمده است که پیامبر اسلام(ص) به فاطمه(س) فرمود: «ای فاطمه! آیا میدانی چرا فاطمه نامیده شدهای؟» سپس میفرماید: «خداوند بزرگ تو و فرزندانت را در قیامت از آتش دوزخ باز میدارد.» (ذخائر العقبی ص ۲۶)
در حدیثی، رسول خدا(ص) فرموده است: «هر کس فاطمه را آنگونه که حق فاطمه است بشناسد، شب قدر را درک کرده است. علت نامگذاری آن حضرت به فاطمه آن است که خلایق از کنه معرفت وی بریده شدند.» در حدیثی دیگر نیز آمده است: «هر کس فاطمه را آنگونه که سزاست، بشناسد، لیلةالقدر را درک کرده است.»
نظرات شما عزیزان: