وی افزود: این سند که هنوز محتوای کامل آن منتشر نشده است را در خارج از کشور به سرعت زیر سوال بردهاند و درباره آن به طرح موارد نادرست میپردازند و همین نشان میدهد که آنان از این توافقنامه نگرانند.
واعظی تاکید کرد: اگر این سند مانند خیلی از سندهایی که ما با کشورهای دیگر امضا میکنیم و ما در آن تعهداتی به طرف و طرف تعهداتی به ما داشته باشد باید حتما به مجلس برود اما اگر تعهدی نباشد این سند در هیئت دولت مطرح میشود و بعد برای تطابق با قانون اساسی به مجلس میرود.
رییس دفتر رییس جمهوری اظهار کرد: اگر بین دو کشور قراردادی نباشد که محرمانگی داشته باشد که منظور ما نه مجلس و شورای نگهبان که برای خارجیان است، پس به طور کامل مطرح میشود.
وی تصریح کرد: باید صبر کنیم و ببینیم رفت و آمد این سند بین ما و چین به کجا میرسد و چه چیزی در نهایت طراحی میشود و آن وقت اگر حتی یک بند تعهد در آن باشد حتماً به مجلس میرود.
واعظی یادآور شد: اگر هرچقدر روابط ما با چین و روسیه و سایر همسایگان قویتر باشد برای ما هم بهتر است و هیچکس که زیر چیزی را که برایش منفعتی نداشته باشد، امضاء نمیکند.
رییس دفتر رییس جمهوری در پاسخ به این پرسش که آیا متن ۱۸ صفحهای این توافقنامه پیش از امضا منتشر میشود، اظهار کرد: نه. اگر به توافق برسیم حتماً منتشر میشود اما بستگی به این دارد که در مورد قرارداد و منتشر شدن آن با طرف مقابل به چه نتیجهای برسیم که اگر محرمانگی داشته باشد آنوقت تصمیم دیگری میگیریم.
وی با اشاره به علت انتشار بیانیه سه کشور اروپایی درباره فعالیت هستهای ایران، گفت: آنچه الان سه کشور اروپایی دارند انجام میدهند در مقابل آن چیزی است که چین و روسیه با آن مقابله میکنند. هم چین و هم روسیه با بیانیه سه کشور اروپایی مخالفت کردند و با آنچه هفته پیش در شورای امنیت اتفاق افتاد هم مخالفت کردند و به نظر میرسد سه کشور اروپایی علاقمندند که برجام را حفظ کنند اما تحت فشار آمریکا نمیتوانند این تعهدات را انجام دهند.
واعظی در پاسخ به پرسشی درباره علت تغییر رفتارهای متناوب اروپا در قبال ایران، ادامه داد: آنچه اروپاییها تا الان از خود نشان دادند به هیچ منطق و اصولی استوار نبوده و بسیار مذبذب عمل کردند و به خاطر ضعفی که تعامل با آمریکا دارند - که نتوانستند در دوره ترامپ به اصولی در روابطشان با آمریکا برسند - در این وضعیت قرار دارند.
وی گفت: به نظرم اروپاییان منتظر هستند تا چندماه باقیمانده تا انتخابات آمریکا طی شود و تصور هم میکنند که ترامپ در انتخابات به پیروزی نمیرسد و به آینده امیدوار شدهاند و این شامل اروپا و بسیاری از کشورهای دیگر که با رفتارهای ترامپ به مشکل خوردهاند هم میشود.
رییس دفتر رییس جمهوری با تاکید بر اینکه اروپا علاقمند است که برجام حفی شود، گفت: ما چه ترامپ باشد چه بایدن بنای داشتن روابط با آمریکا را نداریم و منافع ما نیز به هیچ وجه با کسی که در آمریکا به قدرت برسد گره نخورده است اما آنچه برای ما مهم است این است که تحریمهای ظالمانه که فشار بر ملت و اقتصاد ما میآورد را دور کنیم.
واعظی تاکید کرد: ما نمیتوانیم بگوییم که دموکراتها بهتر عمل میکنند یا جمهوریخواهها اما براساس اعتقادات دموکراتها و رفتارهایی که بعضاً داشتهاند به نظر میرسد اساسأ نوع نگاه آنان به مسائل هستهای، به اروپا و سایر کشورها نیز با حال حاضر متفاوت باشد.
وی با اشاره به تلاش آمریکا برای متهم کردن ایران در قبال فعالیتهای هستهای با تمسک به برجام اظهار کرد: کسی میتواند به برجام استناد کند که عضو برجام باشد و آمریکا که از برجام خارج شد فکر نمیکرد بعد از او برجام باقی بماند اما اینطور نشد و برجام باقی ماند و تلاش آنان برای بیرون کشاندن اروپاییها از برجام هم نتیجه نداد و خود کشورهای عضو برجام نیز اجازه نخواهند داد که آمریکا از مفاد برجام در حال حاضر علیه ایران استفاده کند.
واعظی با اشاره به فرایند حفظ برجام از سوی ایران، اظهار کرد: اگر برجام به گونهای شود که دیگر منافعی برای ما نداشته باشد - و ما در نامهای که آقای روحانی در سال گذشته به اروپاییها نوشته به آن شرایط اشاره کردهایم - آنوقت بر اساس همان نامه تصمیم میگیریم و اروپاییها چون از آن تصمیم خبر دارند بنابراین در نیویورک نیز با آمریکاییها همکاری نکردند.
نظرات شما عزیزان: