خانواده در زمان حاضر ما، چه تعريفي دارد؟ اين پرسش مقدمهاي است براي پي بردن به اينکه آيا خانواده از تحکيم برخوردار است يا نه، ابتدا بايد بدانيم منظورمان از خانواده چيست. زيرا انسان رو به پيشرفت، مفاهيم و تعاريف را عوض ميکند و در اين ميان، حتي به سراغ مفاهيم اصولي مثل خانواده هم ميرود تا از آن تعريف جديدي ارائه کند.
مثلا آيا در قرن پانزدهم از دين اسلام يا قرن بيست و يکم از دين مسيح يا قرنهاي بيشتر از تمدنهاي کهنتر، مفهوم خانواده مثل قرون گذشته اين تمدنهاست؟ آيا خانواده به جمعي گفته ميشود که يک مرد و يک زن زندگي زناشويي دارند و ممکن است بچههايي نيز داشته باشند؛ و اين هر دو تعاملاتي با يکديگر و با اعضاي يک فاميل دارند، و اينکه مرد نان آور خانواده است و زن اداره کننده منزل و اراده اول با مرد است؟ يا اين که چنين تعريفي در عصر حاضر، ناقص خواهد بود زيرا تعاملات خانواده به شکل ديگري است و ارادهها تقسيم شده است، و چه بسا مرد نان آور نباشد و زن و بچهها از استقلال کامل برخوردار باشند؟ و چه و چه؟
اگر پرسشهايي را که به شناخت مفهوم واقعي خانواده در عصر حاضر کمک ميکند، مطرح کنيم، شايد آن قدر زياد شوند و ادامه پيدا کنند که نتوانيم به اين زوديها به بحث دوم يعني مباني تحکيم خانواده برسيم، اما از مطرح کردن اين پرسشها، ناگزيريم زيرا تا ندانيم درباره چه صحبت ميکنيم، نميتوانيم آن را تحکيم ببخشيم.
محمد تقي کرمي اعتقاد دارد: «اگر در بحث تحکيم خانواده، دو سال هم کار کنيم تا فقط به جايي برسيم که پرسشهاي خود را در اين بحث بشناسيم، ميتوان گفت که پيشرفت خوبي کردهايم، چون فقط هنگامي که پرسشهاي اصلي، برجسته و شناخته شوند، پاسخها را نيز در خواهيم يافت و در غير اين صورت- يعني زماني که پرسشهاي خوبي مطرح نکنيم- پاسخي که شايسته بحث باشد، ارائه نخواهد شد». معني اين حرف آن است که در بحث تحکيم خانواده، هنوز نميدانيم که درباره چه چيز صحبت ميکنيم و چه ميخواهيم.
کرمي در توضيح اين مبحث ميگويد: «دو رويکرد به بحث زنان در دنيا وجود دارد که کشور ما هم از آن مستثنا نيست، رويکرد مستقل و جزيرهاي، که زنان در مقابل مردان و به عنوان موجود مستقل مطرح ميشوند و رويکردي که به زن به عنوان عضوي از خانواده و در چارچوب آن نگاه ميکند. در سالهاي گذشته، نگاه مستقل و جزيرهاي به نگاه اغلب تبديل شد، يعني همه برنامه ريزيها براي زنان در قالب جنسيت متمايز آنان صورت گرفت و هيچ برنامهاي در راستاي تقويت يا تحکيم نهاد خانواده يا تقويت و تحکيم نقش زنان در تحکيم خانواده صورت نگرفته است. به عنوان مثال هيچ رديف مستقلي از بودجه براي خانواده جذب نشده است، و اگر بودجهاي بوده براي خانوادههاي خاص مثل شهدا يا فرهنگيان مصرف شده، يعني همان نگاه جزيرهاي و مستقل، و پولي را براي تحکيم نهاد خانواده خرج نکردهايم، که اين سادهترين نگاه به مشکل است.»
کرمي در پاسخ به اين پرسش که چرا نهاد خانواده در رديف بودجه بيتوجه مانده است، ميگويد: «برنامه چهارم توسعه و سند چشم انداز 20 ساله به شدت، خانواده ستيز است و دولتي که مکلف به اجراي برنامه چهارم توسعه است، نميتواند خانواده محور باشد. دراين دو برنامه، نگاه مستقل و جزيرهاي را ميبينيم و در سند فرابخشي برنامه جامع امور توسعه زنان و خانواده، چيزي که وجود ندارد، بخش خانواده است. در واقع با تغيير اسم « مرکز امور مشارکت زنان » به « مرکز امور زنان وخانواده»، اين سند هم به جاي آن که سند فرابخشي برنامه جامع توسعه امور مشارکت زنان نام بگيرد، سند توسعه امور زنان و خانواده نام گرفته است! در حاليکه هيچ نگاهي در آن وجود ندارد که اگر بحث خانواده باشد، چه بايد کرد؟ براي مثال در برنامه چهارم براي «خشونت» بودجه تصويب شده است اما براي «تحکيم خانواده» بودجهاي تصويب نشده. زنان هزار و يک مسئله دارند که يکي از آنها خشونت است و خشونت عليه زنان قطعا اهميتي به اندازه موضوع تحکيم خانواده ندارد اما اين نگاه سطحي و جزيرهاي به موضوع زنان و خانواده در برنامههاي دراز مدت ما نيز وجود دارد و اين، از آسيبهايي است که ما را رنج ميدهد.»
تحکيم خانواده اعم از مشارکت زنان است
«تحکيم خانواده» موضوعي بود که پس از تغيير نام مرکز امور مشارکت زنان رياست جمهوري به مرکز امور زنان و خانواده بيشتر بر آن تأکيد شد.
نسرين سلطانخواه که از ابتداي دولت نهم رياست اين مرکز را بر عهده گرفت و چندي پيش به خاطر حضور در شوراي شهر تهران از اين سمت استعفا داد، در اين باره ميگويد: مفهوم مشارکت، مفهوم خاصتري است، در حالي که مفهوم عام «امور زنان» مفهوم مشارکت را هم پوشش ميدهند. در اسلام، اصل و اساس جامعه، تحکيم بنيان خانواده است و عامل اصلي براي اين تحکيم زنان هستند و به اين لحاظ خانواده و زن دو جزء جدا نشدني از هم هستند. بنابراين ضرورت داشت اسم مرکز امور مشارکت زنان به مفهوم کليتري همچون امور زنان و خانواده تغيير يابد.
سلطانخواه حتي در زمان حضور خود در اين مرکز، براي ارتقاي آن تا حد معاونت رياست جمهوري قول داده بود.
وي در همان زمان با تشريح وظايف و مأموريتهاي مرکز براي تهيه و اجراي برنامه جامع تحکيم بنيان خانواده گفت: برنامه تحکيم خانواده، سال 84 براي نخستين بار در رديف بودجه با رقم خوبي پيش بيني شده است.
سلطانخواه افزود: تاکنون يک برنامه کلي با عنوان مشارکت اجتماعي –فرهنگي زنان براي اين مرکز ديده شده است اما امسال ارتقاء و توانمنديهاي زنان در همهي عرصهها و نيز تحکيم بنيان خانواده در نظر گرفته شده است.
وي درباره مأموريتهاي جديد مرکز پس از اضافه شدن محور خانواده به آن گفت: تشکيل کميته راهبردي تحکيم و بنيان خانواده و نيز مبادله موافقت نامههايي با وزارت بهداشت با عنوان ارتقاء سلامت بهداشتي، جسماني و رواني زنان، انجام شد.
ديگر برنامههايي که سلطانخواه به آنها اشاره کرده نيز بيشتر امدادي و مشاورتي است، نظير امضاي موافقتنامه با نيروي بسيج، حمايت از زنان سرپرست خانوار و پيگيري مستمري آنان، برپايي نشستها و کار گروههاي آموزشي در ارتباط با خانواده و سلامت آن و ايجاد مرکزي براي فعال کردن امور بانوان همه دستگاههاي اجرايي در باره روز ملي خانواده.
در عين حال تحکيم خانواده، امري فراتر از برخي برنامههاي امدادي و زودگذر است و در برنامههاي دولت در اين باره پيش بينيهايي صورت گرفته که سلطانخواه در اين باره چنين اظهار نظر کرده است: دولت جديد بايد در جهت تحکيم بنيان خانواده و بر اساس اصول چهارگانه مهر ورزي، عدالت گستري، خدمت به بندگان خدا و تعالي مادي و معنوي برنامهريزي کند. جمهوري اسلامي بر پايه تعاليم ارزشمند ديني پايه گذاري شده و در اصل 21 قانون اساسي و برنامه چهارم توسعه به مبحث شکل گيري خانواده و تحکيم بنيان آن پرداخته شده است. کمک به تحکيم خانواده، وظيفه حاکمان است زيرا با توجه به اينکه در دوره جهاني شدن ارتباطات و اطلاعات به سر ميبريم، رفتارهاي همه جاي دنيا با وسايل پيشرفته ارتباطي در خانهها منعکس ميشود و اگر بخواهيم کشور، اجتماع و شهري سالم داشته باشيم، ابتدا بايد خانوادههاي سالم پرورش دهيم.
سلطانخواه بر اقدامات بنياني تأکيد ميکند و ميگويد: بيشتر مشکلات خانوادههاي ايراني از وضع بد اقتصادي و بيکاري نشأت ميگيرد و دولت بايد براي ازدواج جوانان تسهيلاتي قائل شده و سپس براي حفظ و تحکيم بنيان خانواده نيز قوانين حمايتي اجرا کند.
اما نسيرين سلطانخواه از مرکز امور زنان و خانواده رياست جمهوري به شوراي شهر تهران بازگشت.
وي در مراسم توديع خود در نهم اسفند 84 در تشريح فعاليتهاي خود، به رشد سي درصدي بودجه مرکز امور زنان و خانواده نسبت به سال قبل اشاره کرد وگفت: بودجه دستگاههاي اجرايي در امور زنان در راستاي دو برنامه ارتقاي توانمندي زنان و تحکيم خانواده، از طريق مرکز، در اختيار سازمانهاي ذيربط قرار داده ميشود.
وي ادامه داد: با استناد به بند الف ماده111 قانون برنامه چهارم توسعه، طبق دستور دولت، تدوين، تصويب و اجراي برنامه جامع فرا بخشي توسعه امور زنان و خانواده بر عهده مرکز امور زنان و خانواده است که برنامه مذکور تهيه شده است. سلطانخواه وظايف اصلي مرکز امور زنان و خانواده را چنين برشمرد: تهيه و اجراي برنامه ملي تقويت بنيان خانواده، برنامه جامع اصلاح ساختار اداري و تشکيلاتي امور زنان، برنامه جامع نظام و رفاه تأمين اجتماعي زنان، برنامه عملياتي کردن نظام جامع حقوقي زنان، برنامه عملي ارتقاي سلامت جسماني و رواني و اجتماعي زنان، برنامه جامع توانمند سازي سازمانهاي غير دولتي، برنامه جامع توسعه و ساماندهي امور اقتصادي زنان، برنامه پيشگيري و مقابله با خشونت عليه زنان، برنامه ملي توسعه و ساماندهي پژوهشهاي مرتبط با امور زنان، برنامه ملي ساماندهي اوقات فراغت زنان، طرح ملي توسعه تعاملات بينالمللي، برنامه ارتقاي نقش نهاد خانواده در امور جوانان، تقويت و گسترش همه جانبه فرهنگ عفاف ، حجاب و ارتقاي امنيت اجتماعي زنان ، تقويت و تعميق باورهاي ديني و گسترش تقويت و تعالي امور فرهنگي.
براي دستيابي به اين اهداف برنامه چهارم توسعه، مرکز امور زنان، کميتهاي با عناوين تحکيم بنيان خانواده و تشکلهاي غير دولتي زنان، اوقات فراغت ( فرهنگي، اجتماعي، هنري و آموزشي، اقتصادي، حقوقي) و اصلاح ساختار اداري و تشکيلاتي امور زنان تشکيل داده است.
نظرات شما عزیزان: