ديدگاه فقها و عالمان ديني درباره غنا و موسيقي:
1- حرمت مطلق غنا كه مشهور بين فقها است.
شيخ صدوق، شيخ مفيد، ابن ادريس، صاحب جواهر،شيخ انصاري با تفسيري خاص خود، و صاحب جواهر فرموده:
از ضروريات مذهب شيعه حرمت غنا است و از علمای معاصر مرحوم آیت ا.. گلپایگانی و آیت ا...بهجت همین دیدگاه را دارا می باشند. مبنای آنها احتیاطی بودن است. وبه روایت زیر استناد می كنند.
"الغنی مما قال ا...عروجل من الناس من یشری لهو الحدیث لیضل عن سبیل ا...بغیر علم وتتخذها هزوا اولئك لهم عذاب مهین "
بله ، از جمله آیاتی که مفسران، موسیقی را یکی از مصادیق آن آیات شمرده اند عبارتنداز:
- « وَ مِنَالنَّاسِ مَن يَشْترَِى لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَ يَتَّخِذَها هُزُواً......»؛)لقمان، 6(ترجمه: و برخی از مردم سخنان بیهوده را می خرند تا مردم را از روی نادانی ، از راه خدا گمراه کنند.
كلمه" لهو" به معناى هر چيزى استكه آدمى را از مهمش باز بدارد، و لهو الحديث آن سخنى است كه آدمى را از حق منصرف نموده و به خود مشغول سازد، مانند حكايات خرافى، و داستانهايى كه آدمى را به فساد وفجور مىكشاند، و يا از قبيل سرگرمى به شعر و موسيقى و مزمار و ساير آلات لهو كه همه اينها مصاديق لهو الحديث هستند. (ترجمه الميزان، ج16، ص313)
- « وَ الَّذِينَهُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُون»؛ )مؤمنون، 3(
- « وَ الَّذِينَلَا يَشْهَدُونَالزُّور»؛ )فرقان، 72(
- « وَاجْتَنِبُواْ قَوْلَ الزُّور»؛ )حج، 30(
«قول زور» تفسیر به «خوانندگى حرام» (غنا) و «شهادت به باطل» شده است [1]
البته توجه کنید که منابع فقه شیعه عبارتند از: قرآن كریم، سنت و روایات، عقل و اجماع؛ به گونه ای كه هر یك از اینها به تنهایی میتواند برای مستند بودن حكم فقهی،دارای ارزش و اعتبار باشد.
از این رو لازم نیست همه احكام، به طور صریح،درقرآنكریم آمده باشد، بلكه چه بسا ارزشهای كلی در قرآن مطرح شده، ولی بیان جزئیات وتفصیل و تطبیق آنها توسط معصومین(ع) صورت گرفته باشد.
روایات فراوانی نیزدرتحریم موسیقی حرام (مطرب و شهوت انگیز) هست که می توان به &کتاب گناهان کبیره شهید آیت الله عبدالحسین دستغیب، جلد اول مراجعه کرد